Ads 468x60px

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

5 σημάδια που προδίδουν έναν ψεύτη!

Τα μάτια δεν προδίδουν τον ψεύτη, υποστηρίζουν..
ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Σκωτία καταρρίπτοντας έτσι ένα «ενοχοποιητικό» στοιχείο που εδώ και δεκαετίες καθόριζε τα συμπεράσματα ειδικών, αρχών ή ακόμη και συντρόφων. 

Δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί με τη βοήθεια βίντεο, έδειξαν ότι οι κινήσεις των ματιών δεν αποκαλύπτουν τίποτε σχετικό με το αν κάποιος λέει την αλήθεια ή όχι. Εντόπισαν ωστόσο πέντε άλλα σημεία τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν έναν μικρό (ή μεγάλο) Πινόκιο.
Η αλήθεια δεν καθρεφτίζεται στα μάτια

Μέχρι σήμερα, αρκετοί ψυχολόγοι ήταν της άποψης ότι όταν ένας δεξιόχειρας κοιτάζει στα δεξιά του συνομιλητή του, τότε κατά πάσα πιθανότητα ψεύδεται. Αντίθετα, θεωρούσαν ότι η στροφή του βλέμματος προς τα αριστερά υποδηλώνει ειλικρίνεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν και την ομάδα του όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου πιστεύει ότι συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών υποδηλώνουν ψεύδος και οι πεποιθήσεις αυτές διδάσκονται ακόμα και σε εκπαιδευτικά μαθήματα για επαγγελματίες» εξηγεί η δρ Καρολάιν Γουάτ, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει την ιδέα αυτή, αλλά αντίθετα υποστηρίζει ότι είναι καιρός να εγκαταληφθεί η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης ψεύδους» προσθέτει η ίδια.


Πέντε… «σημεία και τέρατα»

Ιδού λοιπόν 5 τρόποι που αντιπροτείνουν οι ειδικοί, ως σημάδια που θα μπορούσαν να προδώσουν έναν καλό ψεύτη:

1. Λιγότερα «εγώ»

Οι ψεύτες τείνουν να επινοούν ιστορίες που δεν συνέβησαν ποτέ, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον αριθμό των αναφορών στο πρόσωπό τους.

2. «Φρένο» στην κίνηση

Η διαδικασία του να λέει κάποιος ψέματα δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε συνήθως οι ψεύτες τείνουν να μην κινούνται για να μπορούν να συγκεντρωθούν και να πλάσουν την ιστορία τους.

3. Δισταγμός

Οι ψεύτες παρουσιάζουν έναν δισταγμό στην ροή του λόγου τους, συγκριτικά με τα ειλικρινή άτομα.

4. Ξαφνικές παύσεις

Οι ψεύτες συχνά προετοιμάζουν τις απαντήσεις τους. Όταν λοιπόν δεχθούν μια αναπάντεχη ερώτηση σταματούν ξαφνικά για να σκεφτούν προτού απαντήσουν.

5. Χαϊδεύοντας το στόμα, τα μαλλιά

Οι ψεύτες τείνουν να αγγίζουν την περιοχή γύρω από το στόμα τους ή να παίζουν με τα μαλλιά τους πιο συχνά σε σχέση με τα ειλικρινή άτομα.

kamikazi.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
google.com, pub-2307179205858287, DIRECT, f08c47fec0942fa0